New diamond jewellery collections! Shop Now

Mini Cart

Hoe verzorg ik mijn sieraad?

Doe je sieraden af voordat je gaat slapen. Hierdoor voorkom je beschadigingen en vervormingen. Oorbellen, armbanden, colliers etc. blijven langer mooi wanneer je ze 's nachts afdoet.

Zilveren glans behouden

Een natuurlijke eigenschap van zilver is dat het kan oxideren (dof en zwart worden). De voornaamste oorzaak van oxideren is een zwavelhoudende verbinding in de lucht, waar het zilver op reageert. Daarnaast is luchtvochtigheid van invloed. Hoe vochtiger de lucht, des te sneller het sieraad zwart wordt. Ook wordt oxideren beïnvloed door transpiratie. De één heeft hier meer last van dan de ander, omdat ieders transpiratie anders is. Alcohol, medicijngebruik en voeding speelt hierbij een rol. Daarnaast kunnen schoonmaakmiddelen, parfum, deodorant en chloor (zwembadwater) je sieraden sneller laten oxideren. 

Dat zilver zwart wordt is dus normaal. Je kunt het niet voorkomen, bij de één is het erger dan bij de ander, maar je kunt er wel rekening mee houden.

Door het regelmatig dragen van de sieraden beperk je de mate van oxidatie. Als je voor langere tijd het sieraad wilt opbergen, kun je het beste deze in een luchtdicht plastic zakje bewaren. Poets het sieraad wanneer het zwart is geworden met een zilverpoetsdoek. Wanneer het zilver erg zwart is geworden kun je beter een zilverpoetsmiddel gebruiken. Om krasjes zoveel mogelijk te voorkomen, voornamelijk bij ringen en armbanden, kun je het beste je sieraad afdoen als je met je handen gaat werken.


Parels verzorgen

Parels houden niet van zeep, parfum, make-up en schoonmaakmiddelen. Draag dus je sieraad met parel niet als je hier mee in de weer gaat. Ook kun je beter je parels afdoen als je in contact komt met water. Hoewel parels uit het water komen, houden ze er daarna niet van! Draag je het sieraad met parel even niet, berg deze dan goed op. Het liefst in een zachte doek die helpt krasjes te voorkomen.

Cosmetica, parfums, deodorants en haarlak grijpen de parels aan of zetten zich nauwelijks verwijderbaar aan op het oppervlak van de parels. parel sieraden moeten daarom pas na het opmaken en kappen omgedaan worden. Ook bij kappersbezoek moeten de parels afgedaan worden.


Diamant

Een diamant is de grootste vriend van een vrouw wordt ook wel gezegd. En het is dan ook een prachtig cadeau om te krijgen. Maar hoe kun je je diamanten sieraden nu het best onderhouden?

Diamanten bestaan uit het hardste materiaal dat de natuur kent. Op de schaal van Mohs scoort de diamant een 10. Niets kan ze beschadigen, behalve diamanten zelf. Berg daarom nooit meerdere diamanten bij elkaar op. Diamanten juwelen kunnen wel beschadigen aan de punten en ook de inzetting van een juweel met diamanten kan beschadigd raken. Draag daarom nooit diamanten tijdens hard werken. Het is verstandig om één keer per jaar een edelsmid te bezoeken als u een bepaald diamanten sieraad vaak draagt. Deze kijkt het sieraad helemaal na en voorkomt eventuele beschadiging van het totale sieraad.

Mohs HardheidMineraalMolecuulformuleAbsolute HardheidKrasinformatie
1 Talk Mg3Si4O10(OH)2 1 Het zachtste mineraal. Met elk van de andere krasbaar
2 Gips CaSO4·2H2O 2 Krasbaar met een vingernagel
3 Calciet CaCO3 9 Met een koperen munt krasbaar, met een stalen mes zeer goed snijdbaar
4 Fluoriet CaF2 21 Met een mes enigszins krasbaar
5 Apatiet Ca5(PO4)3(OH-,Cl-,F-) 48 Met een mes nog krasbaar
6 Orthoklaas KAlSi3O8 72 Met een mes nauwelijks, met een stalen vijl enigszins krasbaar
7 Kwarts SiO2 100 Krast glas, staal, koper en de meeste andere stoffen
8 Topaas Al2SiO4(OH-,F-)2 200 Krast kwarts
9 Korund Al2O3 400 Krast topaas
10 Diamant C 1500 De hardste van alle bekende natuurlijke stoffen. Kan enkel gekrast worden met diamant

 

Op welke verschillende manieren kun je je diamanten onderhouden?

  • De eerste is al eerder genoemd; het laten nakijken door een edelsmid. Deze controleert of de zettingen niet zijn aangetast of minder stevig geworden.
  • Met vloeibaar wasmiddel. Doe wat vloeibaar wasmiddel in een kom met lauwwarm water. De diamanten maak je voorzichtig schoon met een klein borsteltje. Vervolgens spoel je de diamanten af met water en droogt ze met een zachte doek.
  • De diamanten opwrijven met een zachte doek. Het juweel ziet er weer uit als nieuw.